ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Τι τόνισε ο μητροπολίτης στους 110 σπουδαστές…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αγιασμό, επί τη ενάρξει των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023, του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, την  Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, στην Κροκίδειο Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών» βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Απ. Παύλου και Αδειμάντου, στην Κόρινθο, και στεγάζονται σε αυτό η αναγνωρισμένη από το ΚράτοςΣχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Λεωνίδης»,τα Γραφεία του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «ο Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας «ο Άγιος Λουκάς».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον χαιρετισμό του προς τους 110 σπουδαστές που θα φοιτήσουν στις Σχολές την επερχόμενη σεζόν τόνισε ότι με τις Εκκλησιαστικές Τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της Βυζαντινής Αγιογραφίας  εκφράζεται η πίστη μας και η ζωή της Εκκλησίας. Αναφερθείς στον 103οΨαλμό του Προφήτου Δαυίδ και συγκεκριμένα στουςστίχους «ᾄσωτῷΚυρίῳἐντῇζωῇ μου, ψαλῶτῷΘεῷ μου ἕωςὑπάρχω, ἡδυνθείηαὐτῷ ἡ διαλογή μου…»τόνισε την ιδιαιτερότητα του έμμετρου λόγου των Εκκλησιαστικών Κειμένων που εντυπωσιάζει και εντυπώνεται στονανθρώπινο νου του πιο εύκολα και πιο ευχάριστα.Επεσήμανε επίσηςτο λάθος, που εσκεμμένα κάνουν ορισμένοι υποστηρίζοντας, ότι τάχα η Εκκλησία «συνωμότησε» και συνέβαλε στην εξαφάνιση τουμεγάλου λεκτικού πλούτου της αρχαίας Τραγωδίας.

Αντιθέτως, η λατρεία της Εκκλησίας εδράζεται πάνω στα πρότυπα της αρχαίας Τραγωδίας, στην οποία η λύση του δράματος πραγματοποιείτο στο τέλος, με την παρουσία του «από μηχανής Θεού».

Οι Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, εκφράζουν στοιχεία της Τραγωδίας, όχι «θεατρικώ τω τρόπῳ» αλλά «ουσιαστικώ», καθώς ο πιστός μετέχει και βιώνει, μέσα από αυτές, τη ζωή του Χριστού που είναι ο όντως Θεός. Η Τραγωδία στην Εκκλησία παύει να είναι τραγωδία και μετατρέπεται σεΈργο Σωτηρίας εκ μέρους του Θεού προς τον άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας θερμά το Διδακτικό Προσωπικό, τους Υπευθύνους των Σχολών, Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριο Μπογιατζόγλου, Υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Υπεύθυνο της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ.Παύλου Κορίνθου και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής, τους Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Λιούντρη, Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και τους συντελεστές μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας κ. Βασίλειο Κουφογιάννη, οι οποίοι με πολλή αγάπη διακονούν ανιδιοτελώς τις Σχολές του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, προκειμένου από την φοίτηση σε αυτές να αναδειχθούν πρόσωπα καταρτισμένα που θα στελεχώσουν τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και θα προσφέρουν στην Τοπική και όχι μόνον Εκκλησία μας το λειτουργικό ήθος ανταποδίδοντας την γνώση που απέκτησαν και υποβοηθώντας τον Κλήρο και τον Λαό στον να λατρεύουν σωστά και ολοκάρδια τον Θεό…».