ΚΟΡΙΝΘΟΣ: …Τους τα λένε πλέον ευθέως! -“Η δημοτική πλειοψηφία, του δημάρχου συμπεριλαμβανομένου, τελευταία σε όλες τις αγορεύσεις τους διακρίνονται από μια ειρωνεία και μια επικριτική επιθετικότητα για όσους διαφωνούν…”

Σε ανακοίνωση από το συνδυασμό (Πράσινη Πόλη) του Δ. Πρωτοπαπά στο δήμο Κορινθίων αναφέρεται:

«Είμαστε της άποψης ότι το απόγευμα της Πέμπτης 28/3/2024 αποσαφηνίστηκε η μελλοντική εικόνα του ΔΣ του δήμου μας και ο τρόπος που η Δημοτική Αρχή προτίθεται να διοικήσει.

«Θα προχωρήσουμε μόνοι μας» αναφώνησε ο κ.Δήμαρχος, όταν η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει το μείζον θέμα της σύστασης της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία – Δήμου Κορινθίων, με διακριτικό τίτλο «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Μ.Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.», μια νέα αναπτυξιακή Α.Ε. που θα προστεθεί στην υφιστάμενη «Δημόπρακτος Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός-Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει συσταθεί μεταξύ 3 δήμων (Κορίνθου, Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και Βέλου-Βόχας).

Αναρωτηθήκαμε εάν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας πρόλαβαν να διαβάσουν τα 2 πολυσέλιδα κείμενα που στάλθηκαν 2 μέρες πριν, αν πραγματικά κατάλαβαν τον λόγο για τον οποίο συστήνεται νέα αναπτυξιακή εταιρεία και αν πράγματι είχαν επίγνωση της αναγκαιότητας σύστασης της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Μ.Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.».

Αναρωτηθήκαμε επίσης, προς τι το κατεπείγον της υπόθεσης ενώ δεν αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της παράταξης του Δημάρχου.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε με λύπη μας το γεγονός ότι η δημοτική πλειοψηφία, του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου, τελευταία σε όλες τις αγορεύσεις τους διακρίνονται από μια ειρωνεία και μια επικριτική επιθετικότητα για όσους διαφωνούν, καταφεύγοντας ακόμα και σε προσωπικές επιθέσεις. Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να κατευθύνει τη συζήτηση στα δύο κύρια θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, ήτοι τη σύσταση της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Μ.Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.» και την ενοικίαση παραχωρούμενου χώρου στο Στρατόπεδο Κορίνθου για την εγκατάσταση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου.

Η Πράσινη Πόλη ψήφισε θετικά τα περισσότερα από τα 32 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης στο πλαίσιο που της επιτρέπει η διακήρυξη αρχών της παράταξης.

Ψήφισε αρνητικά για τη σύσταση της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ» διότι κρίνει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, να διορίσει ημέτερους και κυρίως να λειτουργήσει με αδιαφανή τρόπο σε ότι αφορά, την ανάθεση και την εκτέλεση των έργων και των αντίστοιχων συμβάσεων.

Ψήφισε αρνητικά για την ενοικίαση παραχωρούμενου χώρου στο Στρατόπεδο Κορίνθου κρίνοντας:

-Πως δεν θα έπρεπε να καταβληθεί ενοίκιο 3.500 ευρώ το μήνα στο ΤΕΘΑ.

-Γιατί παραβιάζονται οι χρήσεις που ισχύουν σήμερα βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Επίσης παραβιάζεται η Πολεοδομική Μελέτη Εφαρμογής (πριν γίνει ΦΕΚ) διότι έχει ορισθεί ως χώρος πρασίνου και αποτελεί μια αμοιβαία συμφωνία πριν αυτό γίνει Προεδρικό Διάταγμα.

-Υποβαθμίζεται η περιοχή του στρατοπέδου με το αμαξοστάσιο και

-Εφόσον και εάν το στρατόπεδο παραχωρηθεί θα έχει ξοδευτεί το κόστος υλοποίησης όπου μαζί με αυτό της μετεγκατάστασης θα ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ. Εναλλακτικά μπορεί να κατασκευαστεί εκτός στρατοπέδου εξ΄ αρχής π.χ. στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής, όπου θα αποτελούσε μια μόνιμη και σύγχρονη εγκατάσταση με το ίδιο περίπου κόστος. 

Παρατηρούμε ακόμα πως οι παρεμβάσεις μας ενώ έχουν στόχο και συμβάλουν στο δημοκρατικό διάλογο και εγείρουν ερωτήματα, προκαλούν συχνά μια δυσαρέσκεια.  Κρίνουμε πως η δημοτική πλειοψηφία θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί από την «ενός ανδρός αρχή» και να διοικήσει με σύνεσηκαι δημοκρατικότητα.

Έχει δυστυχώς την εκ του νόμου δυνατότητα να ΜΗΝ το πράξει.

Εκεί ακριβώς θα κριθεί το δημοκρατικό τους ήθος.

Η Πράσινη Πόλη θα επανέλθει στα επί μέρους  αναμένοντας τις πρώτες εξελίξεις.

Τέλος, σημειώνουμε και υπογραμμίζουμε ότι η Πράσινη πόλη θα αντέξει και την ύπουλη διασπορά ψευδών ειδήσεων που ήδη κυκλοφορούν ανώνυμα αλλά κυοφορούνται και εκπορεύονται επώνυμα».

ΣΣ. …Τους τα λένε πλέον ευθέως με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοτική αρχή του Σταυρέλη. Στην αρχή κιόλας της θητείας της η δημοτική αρχή κάνει πολλά λάθη!

Κ.Ν