Το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου και τα  δημοτικά σχολεία Αγ. Βασιλείου, Ξυλοκέριζας και Περιγιαλίου, συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Από το δήμο Κορινθίων ανακοινώνεται: “Το πρόγραμμα «Οικολογικά σχολεία» είναι το  μεγαλύτερο παγκοσμίως  για την αειφορική διαχείριση του σχολείου. Ξεκινά από την τάξη, εμπλέκει τη σχολική κοινότητα σε εκπαιδευτικές δράσεις  για την αειφορία και επεκτείνεται στην τοπική κοινωνία.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται  δάσκαλοι που έχουν οικολογικές ανησυχίες και  θέλουν να βοηθήσουν τους μαθητές τους  για ένα καλύτερο μέλλον, θέλουν να τους εκπαιδεύσουν με αγάπη για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» -ενός συνόλου κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς-, καθώς και την εφαρμογή ενός περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης  που αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό.

Οι πέντε βασικές θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολείται το Πρόγραμμα είναι: Νερό, Ενέργεια , Απορρίμματα, Σχολική Αυλή και Αειφόρο Σχολείο.

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης B’ Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Educational με έδρα την Κοπεγχάγη Δανία

Το Δίκτυο παρέχει  τη δυνατότητα συνεργασίας των σχολείων με άλλα σχολεία της Ελλάδας αλλά και με οποιοδήποτε άλλο σχολείο του ίδιου δικτύου από όλον τον κόσμο, μέσω της ιστοσελίδας https://www.ecoschools.global/international-collaboration . Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή σε εθνικές δράσεις (π.χ. Αγώνες Ρητορικής, δενδροφυτεύσεις, μαθητικά συνέδρια, διεθνείς καμπάνιες, εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς) που διοργανώνονται κάθε χρόνο

Το 2023 τα οικολογικά σχολεία του Δήμου μας έκαναν πολλές δράσεις για το νερό ώστε  να καταλάβουν πόσο λίγο είναι το πόσιμο νερό στον πλανήτη μας αλλά και στον Δήμου μας ειδικά.

Το μήνυμα αυτών των δράσεων ήταν ότι, αν κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα  του νερού, ίσως τότε να αρχίσουμε να του φερόμαστε με το σεβασμό που του αξίζει.

Το 2024 τα υποψήφια οικολογικά σχολεία θα ασχοληθούν με δράσεις που αφορούν τα απορρίμματα, την δενδροφύτευση και ποιότητα ζωής

Στο Δήμο Κορινθίων τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

Το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου, τα  Δημοτικά σχολεία Αγ. Βασιλείου, Ξυλοκέριζας και Περιγιαλίου”.