Από το λεμονοδάσος του Κιάτου τα αρώματα των εσπεριδοειδών δεν φτάνουν στην αγορά! -Τι αναφέρει ο γεωπόνος Κ. Πάππας…

λεμόνια

“Από το λεμονοδάσος του Κιάτου Κορινθίας, τα αρώματα των εσπεριδοειδών δεν φτάνουν στην αγορά, καθώς τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία πλημμυρίζουν τους πάγκους των λαϊκών αγορών, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.  

Ο Κώστας Πάππας, γεωπόνος- γραμματέας Δ.Σ. αγροτικού  συνεταιρισμού Τραγάνας –Κιάτου εξηγεί ότι το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων εισαγομένων λεμονιών οφείλεται στον πολύ μεγάλο παγετό, του 2004, οπότε αναγκαστικά έγιναν εισαγωγές του προϊόντος. Εν μέρει έχει ανακάμψει η ελληνική παραγωγή, καθώς καλλιεργούνται γύρω στα 40.000 στρέμματα και αποδίδουν περίπου 80.000 τόνους ετησίως. Αυτοί όμως δεν επαρκούν για το καλοκαίρι και αναγκαστικά γίνονται εισαγωγές.

Το πρόβλημα αφορά στο ότι δεν αναγράφεται η προέλευσης τους όπως οφείλουν να κάνουν οι πωλητές. Οτιδήποτε άλλο είναι παραπλάνηση του καταναλωτού.

Η Σήμανση στα εισαγόμενα είναι συνήθης στα σούπερ μάρκετ, αλλά στους πάγκους των λαϊκών αγορών ουδείς μπορεί να ελέγξει εάν σε ένα κιλό ελληνικά αγορασμένα με τιμολόγιο, συνυπάρχουν και 100 κιλά εισαγόμενα. μια συνήθης πρακτική.

Όπως λέει ο κ. Πάππας, κάποιες εισαγωγές είναι αναγκαίες. «Διαφορετικά πρέπει να αλλάξουμε ημισφαίριο για να έχουμε λεμόνια όλο τον χρόνο και το καλοκαίρι».

Κάποιες ελληνικές ποικιλίες δίνουν και δεύτερη παραγωγή μέσα στον χρόνο, αλλά δεν επαρκούν και εισάγονται λεμόνια από την λατινική Αμερική και την Αφρική.  

Κύριο πρόβλημα είναι οι εισαγωγές από την Τουρκία, λόγω της χαμηλότερης τιμής, που οφείλεται στον ανταγωνισμό. Αφ’  ενός είναι η υποτιμημένη λίρα, αφ’ ετέρου τα εκεί χαμηλά μεροκάματα και οι συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, ενώ ξεκινούν με πολύ χαμηλή τιμή καταλήγουν στην ελληνική αγορά με υψηλή τιμή, αφού προστίθενται τα μεταφορικά. Όσον αφορά τα ελληνικά λεμόνια, ενώ ο παραγωγός εισπράττει 35 με 40 λεπτά το κιλό στα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται γύρω στο 1.10 ευρώ.  

Επίσης, στην Τουρκία δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις της Ε.Ε. για τα φυτοφάρμακα και τα ραντίζουν, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Τα πλεονεκτήματα των ελληνικών είναι η αμεσότητα στην παραγωγή και παράδοση τους, μετά την τυποποίηση, δεν ψεκάζονται, δεν έχουν ψεκαστεί με ειδικά λάδια για την συντήρησή τους και είναι απολύτως εγγυημένα”, αναφέρεται στην ertnews.gr.