Όπως σχεδόν όλοι οι δήμοι στην Κορινθία έτσι και ο δήμος Βέλου-Βόχας αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό. Η δημοτική αρχή του Παπακυριάκου συνεχίζει να προσπαθεί να βρει λύσεις εξοικονόμησης νερού και όχι μόνο!
Παρακάτω θα διαβάσετε μία σημαντική εξέλιξη στο θέμα του νερού στο δήμο Βέλου- Βόχας αλλά και τις πιέσεις του δημάρχου που έφεραν αποτέλεσμα!
“Το πρώτο από τα πέντε υποέργα που προβλέπει η μεγάλη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ύδρευση, συμβασιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στον δήμο Βέλου-Βόχας. Πρόκειται για το έργο προμήθειας και εγκατάστασης ψηφιακών υδρομέτρων και συστήματος τηλελέγχου και τηλεμετρίας, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση νερού και στην ορθή διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Όπως είπαμε το έργο χρηματοδοτικά ενισχύεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και είναι το πρώτο που υλοποιείται από τα πέντε υποέργα που περιλαμβάνει η απόφαση ένταξης. Τα υπόλοιπα τέσσερα αφορούν:
1. Την ολοκλήρωση του έργου «Ενοποίησης – βελτίωσης δικτύων ύδρευσης Τοπικών Διαμερισμάτων Βραχατίου- Ζευγολατιού»
2. τις εργασίες αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Τ.Δ. Κοκκωνίου
3. Την αντικατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Βοχαϊκού του Δημοτικού Διαμερίσματος Βόχας
4. την μεταφορά νερού των πηγών Στυμφαλίας για την τροφοδοσία των αναγκών ύδρευσης οικισμών του Δήμου Βέλου-Βόχας
Τα οφέλη του έργου
8000 υδρόμετρα ψηφιακής καταμέτρησης σε έναν δήμο που πάσχει από λειψυδρία, ακούγεται αρχικά ως σχήμα οξύμωρο. Εδώ δεν έχουμε νερό, θα έλεγε κάποιος, τι να τα κάνουμε τα υδρόμετρα; Κι όμως. Κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης (και ουχί της μεγαλύτερης) κοινότητας της Δ.Ε. Βόχας, που ενώ στις δεξαμενές της υπήρχαν επαρκείς ποσότητες κάθε μέρα για την κάλυψη των αναγκών όλων των σπιτιών, τελικά το νερό κάπου χανόταν στην διαδρομή και πολλά σπίτια έπασχαν από την παντελή έλλειψή του.
Για να μην λειτουργούν τα δίκτυα των κοινοτήτων λοιπόν, ως άλλοι «Πίθοι των Δαναΐδων» χρειάζεται χρηστή και πλήρης διαχείριση και της τελευταίας σταγόνας νερού. Ιδιαίτερα σε δήμους όπως ο δήμος Βέλου-Βόχας που τα αποθέματα νερού είναι ανεπαρκή και που το φάντασμα της λειψυδρίας επανέρχεται δριμύτερο κάθε χρόνο, ο πλήρης έλεγχος κάθε ποσότητας νερού και της ελάχιστης δεν είναι απλώς επιτακτικός, είναι αναγκαίος για την επιβίωση και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων του.
Επιπλέον, με την εγκατάσταση του συστήματος τηλελέγχου και τηλεμετρίας θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται γνωστές οι διαρροές στο δίκτυο με ακρίβεια, τόσο για το εύρος της ζημιάς όσο και για την ακριβή τοποθεσία, γεγονός που διευκολύνει και ελαχιστοποιεί το χρόνο που χρειάζεται για την αποκατάσταση. Γιατί εδώ που τα λέμε άλλο είναι να υποθέτει η υπηρεσία ότι το δίκτυο έχει κάπου διαρροή και ψάχνει στα τυφλά και άλλο το σύστημα να του δίνει με ακρίβεια και συντεταγμένες το σημείο της διαρροής και την ποσότητα νερού που χάνεται.
Η συλλογή των δεδομένων τόσο από τις μετρήσεις των υδρομέτρων όσο και από τον έλεγχο του δικτύου θα γίνεται στην κεντρική μονάδα διαχείρισης στον δήμο. Δηλαδή, με απλά λόγια σε ένα γραφείο θα συλλέγονται ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ποσότητα νερού στις δεξαμενές, την κατάσταση του δικτύου και τις καταγραφές των υδρομέτρων.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρείας κατά την υπογραφή των συμβάσεων, αρχικά στο έργο προβλεπόταν η συλλογή των στοιχείων με αυτοκίνητο, το οποίο θα έφερε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και θα συνέλεγε τα στοιχεία περνώντας από τους δρόμους. Όμως, με πιέσεις που άσκησε ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος στην εταιρεία κατέληξαν στην λύση της κεντρικής διαχείρισης, του κεντρικού κόμβου συλλογής των στοιχείων.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση ότι τα υδρόμετρα σε καμία περίπτωση δεν μετρούν αέρα, όπως κακόβουλα διαδίδεται. Οι αισθητήρες έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και καταγράφουν την ροή του νερού, όπως εξήγησε. Επιπλέον αναφερόμενος στην καινοτομία που εφαρμόζεται κατά τις μετρήσεις τόνισε ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας είναι ένας από τους 30 πρώτους δήμους στην Ελλάδα που εφαρμόζουν το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος για την υπογραφή της σύμβασης που θα αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο διαχείρισης του νερού στα δίκτυα ύδρευσης του δήμου. Ο δήμαρχος τόνισε ότι αλλάζει και η οικονομική διαχείριση αλλά με την κεντρική ηλεκτρονική παρακολούθηση, ο δήμος Βέλου-Βόχας θα μπορεί να προβεί σε μεγάλες οικονομίες κλίμακος για το νερό, το οποίο λείπει πραγματικά”, αναφέρεται στο gnomipoliton.com.
Κ.Ν