«Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2024 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε για άλλο ένα έτος την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί ενάμιση χρόνο ο Απόστολός τους.
Μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την Αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την Τοπική Εκκλησιαστική Παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης ιεραποστολικής παρουσίας Του, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.
Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου, Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.
Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε με θεολογική αρτιότητα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την φιλόφρονα πρόσκλησή του στις πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, αναφέρθηκε στον «Πρώτον μετά τον Ένα» Απόστολο τον Εθνών Παύλο και στην εκτίμησή του προς τον άνθρωπο. Ο Απόστολος Παύλος έχοντας ελευθερωθεί από τα δεσμά των αντιθέσεων, των αρνήσεων και των αμφιβολιών και μεταμορφούμενος με θαυμαστό τρόπο στην πορεία Του προς την Δαμασκό, διευρύνει το λιμάνι της ψυχής Του για να δεχθεί όλα τα Έθνη, αφού για τον Απόστολο Παύλο ο άνθρωπος είναι θείο δημιούργημα. Προκειμένου οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν στον συνάνθρωπό τους τον εαυτό τους ο Παύλος πραγματοποιεί περιοδείες ανά τον κόσμο γεμάτες κινδύνους, απίστευτες ταλαιπωρίες και ταπεινώσεις με μοναδικό Του σκοπό να διαδώσει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Το «ἀντέχεσθε τῶν ἀσθενῶν, μακροθυμεῖτε πρὸς πάντας» (Α’ Θεσ. ε΄, 14), είναι η απόδειξη της εκτιμήσεως του Απ. Παύλου προς τον άνθρωπο και μας καλεί όλους να αναλογιστούμε ότι ο Χριστός δεν θυσιάστηκε εις μάτην ούτε όμως και ο Ίδιος εκοπίασε ασκόπως. Μας καλεί να εκτιμήσουμε τον συν – άνθρωπο και να ακολουθήσουμε την πορεία που Αυτός χάραξε. «Γύρω μας υπάρχει ο εγκαταλελειμμένος άνθρωπος», τόνισε ολοκληρώνοντας ο Θεοφιλέστατος, «ας τον “αναστηλώσουμε” με γνώμονα την Θυσία του Κυρίου στον Γολγοθά και το έργο του Αποστόλου Παύλου»!», αναφέρεται από τη Μητρόπολη Κορίνθου.