Με μία αναφορά του ο Κορίνθιος βουλευτής Γ. Ψυχογιός τονίζει πολύ σωστά τα προβλήματα των Κορίνθιων αγροτών! Το θέμα είναι τι θα γίνει για να λυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα!
Η κυβέρνηση και οι Κορίνθιοι βουλευτές της ΝΔ (υποτίθεται της κυβέρνησης) τι κάνουν για τα σοβαρά προβλήματα των Κορίνθιων αγροτών; Ειδικά αυτό το χάλι που επικρατεί με την τιμή του ελαιολάδου δεν “αγγίζει” ούτε τους Κορίνθιους βουλευτές ούτε την κυβέρνηση; …Τι έχουν κάνει μέχρι τώρα;
«Η αγορά του ελαιολάδου δεν φαίνεται να ανακάμπτει εξανεμίζοντας και το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών»
Από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Ψυχογιό αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Η Κορινθία είναι ένας Νομός με πολλή και σημαντική αγροτική παραγωγή, με συγκομιδή όλο το χρόνο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που κάνει την εμφανιση της, είναι ήδη ορατές σε πολλούς κλάδους.
Από την πρώτη στιγμή με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις μας στη Βουλή ζητήσαμε την εισοδηματική στήριξη και ελάφρυνση των αγροτών αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για την διάθεση της παραγωγής σε αξιοπρεπή τιμή. Δυστυχώς, σχεδόν τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και ο κλάδος έχει αφεθεί στη μοίρα του,με κάποιους να μην μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τις βιοτικές τους ανάγκες.
Η απαγόρευση της μετακίνησης στις λαϊκές της Αττικής – λαμβάνοντας πάντα μέτρα προστασίας – κατέστρεψε τους παραγωγούς σε όλη την Κορινθία, οι οποίοι μας έθεσαν πολλές φορές το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως και Δήμοι του Νομού με επιστολές τους.
Μεγάλες ποσότητες από μήλα, πρώιμα κεράσια και μούσμουλα που είναι κατεξοχήν ευαλοίωτα προιόντα είναι ήδη στα ψυγεία αδιάθετες, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απελπισία και απόγνωση για το πού θα τα διοχετεύσουν.
Το ίδιο ισχύει και για την πατάτα, την ώρα μάλιστα που γίνονται μεγάλες εισαγωγές, πολλές από τις οποίες – σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών – ελληνοποιούνται.
Την ίδια στιγμή, η αγορά του ελαιολάδου δεν φαίνεται να ανακάμπτει εξανεμίζοντας και το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών, με την κυβέρνηση να τους έχει αφήσει στο έλεος της «αγοράς» και των εμπόρων.
Η μειωμένη διάθεση αιγοπρόβειου κρέατος, διέλυσε το εισόδημα πολλών κτηνοτρόφων τόσο από τη χαμηλή τιμή πώλησης του, όσο και από τη χαμηλή τιμή του γάλακτος.
Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί πολλούς αγρότες να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια τους, γεμίζοντας ανασφάλεια τους υπόλοιπους.
Και ακόμα είμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής και εμπορικής περιόδου…».