Από την επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πράσινη Πελοπόννησος Δ. Λυμπεροπούλου ανακοινώνεται:
«Ενίσχυση του ξεχασμένου «Σποροπαραγωγού κήπου» Κυπαρισσιού και Κέδρου του Λιβάνου στο Σούλι Κορινθίας».
Η Διεύθυνση Αναδασώσεων και Ο.Υ. του Υπουργείου Γεωργίας το 2002 αποφάσισε να ιδρύσει δυο «Σποροπαραγωγού κήπου» έναν στην περιοχή του Δασαρχείου Κορίνθου και έναν στο Δασαρχείο Λειβαδιάς, εκτιμώντας ότι θα επαρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες σε σπόρους όλης της Ελλάδας.
Ιδρύθηκε το 2002-2004 και τελεί έκτοτε υπό την αιγίδα της Γεν. Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Δ.Π της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Ο.Υ., Τμήμα Αναδασώσεων, του τότε υπουργείου Γεωργίας και σήμερα του ΥΠΕΝ.
Πρόκειται για μια έκταση εκατό περίπου στρεμμάτων στην θέση «Κοντογιαννέικα» της Τ.Κ. Σουλίου Δήμου Σικυωνίων Νομού Κορινθίας εκτός αλλά όμορη στα νότια όρια του Αισθητικού δάσους του «Μογγοστού» Κορινθίας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών Κορινθίας αφενός χρειάζεται κάποιος-α ερευνητής/τρια να επισκεφτεί τον κήπο και να καθοδηγήσει στις περαιτέρω εργασίες και χειρισμούς που πρέπει να γίνουν, αφετέρου να διατεθούν κάποιες πιστώσεις για την πιο ολοκληρωμένη καλλιέργεια – συντήρηση των δένδρων, των εγκαταστάσεων και της πρόσβασης σε αυτόν και μιας υδατοδεξαμενής και αντλίας με το σχετικό δίκτυο για την αντιπυρική του προστασία. Χρειάζεται, δηλαδή, μια ιδιαίτερη φροντίδα και πιστεύουμε ότι το αξίζει πραγματικά. Δεν είναι μόνο τα κυπαρίσσια αλλά και τα κέδρα του Λιβάνου.
Με το 258944/14-11-2019 έγγραφο της η Δ/νση Δασών Κορινθίας προς την κεντρική υπηρεσία εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον του κήπου, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Με την ελπίδα ότι τώρα που οι Δασικές Υπηρεσίες υπαχθήκαν στο ΥΠΕΝ κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά με δεδομένα ότι
-Η περιβαλλοντική ευαισθησία όλων μας είναι δεδομένη
-Η Π.Ε. Κορινθίας έχει χτυπηθεί από την πύρινη λαίλαπα
-Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ένας αξιόλογος Δασολόγος που είμαστε βέβαιοι ότι αναγνωρίζει την σημασία του κήπου αυτού
Ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή αν έχει την πρόθεση – δυνατότητα να συμβάλει οικονομικά την φροντίδα αυτού του κήπου ή σε διαφορετική περίπτωση να βοηθήσει ως θεσμικός παράγοντας ώστε να απευθυνθεί στην αρμόδιο Υπουργείο και στην Κεντρική Δασική Υπηρεσία είτε μέσω του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ είτε με άλλες πιστώσεις να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης και αξιοποίησης για το κοινό καλό του μοναδικού αυτού κήπου που υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι που θα προσπαθήσουμε και εμείς να πράξουμε έστω με τις μικρές μας δυνάμεις απευθυνόμενοι τόσο στην Κεντρική Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και στον ίδιο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά».