“Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Κορινθιακός κόλπος καθώς πρόκειται για μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές διεθνώς, όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.
«Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια τεκτονική τάφρος από τις πλέον ενεργές του πλανήτη, με μεγάλα ρήγματα που διασχίζουν όλη την τάφρο, ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο, και τα μήκη τους μπορεί να φτάνουν τα 20 χιλιόμετρα», λέει ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας: «Αυτά τα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμούς έως 6,5 ρίχτερ, ωστόσο είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις που έχουν σπάσει κομμάτια ρηγμάτων κοντινά μεταξύ τους, διακλαδώσεις που έσπασαν μαζί, δίνοντας μεγαλύτερους σεισμούς, όπως το 6,7 το που καταγράφηκε το 1981. Προφανώς υπάρχει κίνδυνος και για τσουνάμι, τόσο από θαλάσσια διάρρηξη, όπως έγινε το 1981 από τον σεισμό των Αλκυονίδων, όσο και από κατολισθήσεις, όπως έγινε το 1963», λέει ο κ. Γκανάς.
Καθοριστικός πάντως για την πόλη της Κορίνθου ήταν ο σεισμός του 1858. Ο οικισμός, που βρισκόταν τότε στην περιοχή της σημερινής Αρχαίας Κορίνθου, καταστράφηκε και η πόλη με κυβερνητική απόφαση μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία.
«Καμπανάκι» από Τσελέντη
Το γεγονός ότι τα πρώτα 24ωρα μετά τον σεισμό της Κυριακής 9 Οκτωβρίου στον Κορινθιακό καταγράφηκαν μόνο μικρές δονήσεις, έως 2 ρίχτερ, προβλημάτισε ιδιαίτερα και τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακη Τσελέντη, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ παράξενη τη μετασεισμική ακολουθία για μια περιοχή με μεγάλα ρήγματα και άσχημο ιστορικό.
«Επειδή ο Κορινθιακός έχει βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό και περιοχές του έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά σεισμικής ενέργειας (π.χ. ανατολικός Κορινθιακός), οι οποίες, αν ενεργοποιηθούν, μπορούν να επηρεάσουν και μεγάλα αστικά κέντρα, πρέπει πάντα να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης, ο οποίος δήλωσε και έντονα προβληματισμένος για τις αναφορές κατοίκων ότι τραβήχτηκαν τα νερά στην περιοχή…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο eleftherostypos.gr