“Μεγάλα ερωτηματικά και σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του λιμεναρχείου Κορίνθου να απαγορεύσει εντελώς –για ολόκληρο το καλοκαίρι- το ψάρεμα από αλιευτικά αλλά και με τα καλάμια ή τις πετονιές από την παραλία(!) σε πολλές τουριστικές περιοχές του νομού όπως το Λουτράκι, το Κιάτο, η Επίδαυρος κλπ. Με εκατοντάδες πολίτες να μιλούν για μία πρωτοφανή απαγόρευση που παραπέμπει στην σε «μαύρες εποχές» καθώς και ότι δεν επιτρέπει το χόμπι ακίνδυνου ψαρέματος από την ακτή σε εκατοντάδες ενήλικες και παιδιά χωρίς ουσιαστικά κανένα λόγο.
Σε έγγραφο του λιμενάρχη Κορίνθου που συντάχθηκε προ μερικών ημερών επιβάλλεται «η απαγόρευση της αλιείας με κάθε μέσο από την ξηρά και από την θάλασσα, σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων μέτρων από την πλησιέστερη ακτή, στις θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Κορίνθου και των Λιμενικών Τμημάτων υπαγωγής (Α΄Λ/Τ Αγίων Θεοδώρων, Β΄ Λ/Τ Ισθμίας, Γ΄Λ/Τ Π. Επιδαύρου και Δ΄Λ/Τ Κιάτου), στις οποίες συχνάζουν λουόμενοι».
Όπως σημειώνει ο δικηγόρος Αθηνών κ. Γιώργος Μαρής που διαμένει αρκετές ημέρες στην εν λόγω περιοχή «πρόκειται για μια άστοχη και εκτός πραγματικότητας διαταγή του Λιμενάρχη Κορίνθου που απαγορεύει, μεταξύ άλλων και το ψάρεμα με πεταχτάρι και καλαμίδι με φελλό. Την χαρά μικρών και μεγάλων που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και τα ελληνικά ακρογιάλια. Παιδιά και γονείς δεν μπορούν να ψαρεύουν πιά στο Λουτράκι και τις γύρω περιοχές. Θα πληρώνουν πρόστιμο!
Η διαταγή είναι άστοχη στη αόριστη διατύπωσή της και ελλιπής στην αδικαιολόγητη γενικότητά της. Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια των λουομένων με την απαγόρευση της παράκτιας ερασιτεχνικής αλιείας; Ποιος κινδυνεύει από το παιδάκι με το καλαμίδι; Ποιος κινδυνεύει από τον πατέρα με το πεταχτάρι; Οι λουόμενοι κινδυνεύουν από τα ανεξέλεγκτα ταχύπλοα και από τα αλιευτικά σκάφη που βγαίνουν πολύ κοντά στις ακτές.
Και απόλυτα δικαιολογημένα τα απαγορεύει αυτά ο λιμενάρχης. Αλλά το πεταχτάρι; Το καλαμίδι; Εκφράστηκε προφανώς γενικότερα απ’ όσα ήθελε να περιγράψει και να προστατέψει. Η έκφραση «απαγορεύεται η αλιεία με κάθε μέσο από την ξηρά» θυμίζει την απαγόρευση που είχα ζήσει πάλι στο Λουτράκι το 1968 επί Χούντας. Η οποία όμως απαγόρευση λόγω του παραλογισμού της απεσύρθη το ίδιο καλοκαίρι!».
Ενας άλλος πολίτης σημειώνει «θέλω να διαμαρτυρηθώ γιατί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Λουτράκι, στο οποίο πηγαίνω περίπου 40 χρόνια, έμαθα ότι δεν μπορώ να ψαρέψω από την ακτή αν είμαι σε απόσταση λιγότερη των 300 μέτρων από λουόμενο! Δεν υπάρχει περιοχή σε όλο τον κορινθιακό κόλπο που να μη βρεις λουόμενο σε λιγότερο από τρακόσια μέτρα. Οπότε το ψάρεμα απαγορεύεται παντού. Να πετάξουμε καλάμια, μηχανάκια και δολώματα για έναν παραλογισμό που ήρθε μετά τον παραλογισμό της απαγόρευσης επί πανδημίας! Για ενάμιση χρόνο απαγορευόταν να ψαρέψουμε για να μην κολλήσουμε κορωνοϊό! Και τώρα που επετράπη το ψάρεμα σε όλη τη χώρα, το απαγόρεψε ο λιμενάρχης Κορίνθου».
Τέλος ο γιατρός κ. Κωνσταντίνος Τζάνος συμπληρώνει «παραθερίζω σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο του Λουτρακίου και παράλληλα με το μπάνιο μου κάνω και το χόμπι μου. Ψάρεμα από την ακτή με το καλάμι. Φέτος ήρθε κάποιος από το ξενοδοχείο και μου είπε ότι δεν μπορώ να ψαρέψω σε καμιά περιοχή λιγότερο από τρακόσια μέτρα από το πιο κοντινό κολυμβητή. Μου εξήγησε ότι του φαίνεται και του ίδιου παράλογο, αλλά έτσι του είπε ο Λιμενάρχης Κορίνθου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξαφνικά απαγορεύεται η παράκτια αλιεία επειδή έτσι αποφάσισε ο λιμενάρχης. Οταν επιτρέπεται σε όλη την Ελλάδα. Από υπάρξεως ελληνικού κράτους δηλαδή σε θάλασσες και ποτάμια και λίμνες», αναφέρεται στο tovima.gr.