Η απάντηση του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη:
“Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Γραμμένος, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες κυρίως μήλων, αμπελιών και κηπευτικών στην Π.Ε. Κορινθίας εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και βροχόπτωση της 25ηςΣεπτεμβρίου 2023, διενεργήθηκαν άμεσες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν 56 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 488 δηλώσεις ζημιάς.
Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του φθινοπώρου. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα, το αρμόδιο υποκατάστημα ενισχύεται με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό 50 ατόμων επιπλέον του μονίμου.
Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής της ενίσχυσης στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ.
Τονίζεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%).
Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ ως τώρα, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεδειγμένα υπάρξει αρωγός των παραγωγών όποτε κρίθηκε απαραίτητο.
Ειδικά για τα αμπέλια, κατά το διάστημα 2019-2023 έχουν χορηγηθεί κρατικές ενισχύσεις ύψους 34.431.695,27 ευρώ, εκ των οποίων στην ΠΕ Κορινθίας κατευθύνθηκαν τα 11.521.131,14 ευρώ.
Πέραν αυτών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αμπελοοινικός τομέας στηρίζεται από Μέτρα όπως η προώθηση του οινοτουρισμού και της μεταποίησης αμπελοοινικών προϊόντων μέσα από τις δράσεις των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER, στα οποία έχουν διατεθεί πάνω από 600 εκατ. ευρώ”.