ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια -Τι ανέφερε για τον παππού του και τον πατέρα του…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της ιδιαιτέρας του πατρίδας Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος του εκεί Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με την κυριαρχική Άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Μιχαήλ Σταθάκη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Πανοσ. Αρχιμ. π. Βαρνάβα Μαρκούλη, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Καρχιλάκη, τον Αιδεσ. π. Ιωάννη Χριστοδουλάκη και τους συνοδούς του Κληρικούς Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια, ενώ στο Παραστάσιμο έλαβε μέρος και ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, υπεύθυνος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.    

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας λαμβάνοντας τον λόγο βαθύτατα συγκινημένος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και στις μνήμες από περιστατικά στον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, στον οποίο είχε την ευλογία να βαπτιστή, να λειτουργηθεί και να διακονήσει ως ιερόπαις, να λειτουργήσει ως Διάκονος, ως Κληρικός αλλά και ως Αρχιερεύς.

Επεσήμανε επίσης, με αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, την ανάγκη και την υπερηφάνεια των τότε προσφύγων για διατράνωση της πίστης τους και της Ελληνικότητάς τους και εξήρε την εκ καρδίας εσωτερική μόρφωση τους παρά την ουσιαστική «αγραμματοσύνη» τους.

«Είχαμε καρδιές που χτυπούσαν για την Ελλάδα και τον Χριστό» είπε ο Ποιμενάρχης μας και δεν ντραπήκαμε ποτέ για την καταγωγή μας και τα πιστεύω μας παρά τις πολλές απόπειρες υποτίμησης και υποβάθμισης που υποστήκαμε. Ούτε ντραπήκαμε όταν φοιτούσαμε εδώ σ᾿ αυτή την πλατεία σε μια παράγκα που είχαμε για σχολείο. Μάλιστα, όταν η ανεψιά μου παντρεύτηκε «Μελιώτη» στην Αμερική βίωσα την χαρά να διαπιστώσω ότι οι εκεί συμπατριώτες πρόσφυγες ομιλούσαν την «Μελιώτικη» διάλεκτο μετά από σχεδόν έναν αιώνα ξενιτιάς με υπερηφάνεια και τιμή.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του διαχωρισμού του Ψυχικού σε Παλαιό και Νέο με την «υποδοχή» εκ μέρους των αντιφρονούντων και την «αντίδραση» των προσφύγων για την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της περιοχής και τον υποσκελισμό από τα προσκόμματα που τους δημιουργούσαν «κάποιοι» για να μην ορθοποδήσουν.

Θυμήθηκε ακόμη ότι ο παππούς του Νικόλαος Μάνταλος του Γεωργίου πρωτοστάτησε  και με άλλους συμπατριώτες του στην σύσταση του προσφυγικού Συνοικισμού όπως και ότι ο πατέρας του Γεώργιος Μάνταλος του Νικολάου ως Πρόεδρος της Κοινότητος Νέου Ψυχικού εκτέλεσε σημαντικά έργα για την εποχή, όπως η ρυμοτομία, η ασφαλτόστρωση των πρώτων οδών και η ανέγερση του Ι. Ναού του Αγ. Γεωργίου, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες και προσωπική εργασία σε διάστημα μόλις 4 ετών από τους υπερήφανους γι’ αυτό πρόσφυγες ενώ ευχαρίστησε τον Θεό και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τον Β΄ γιατί του επεφύλαξαν την ύψιστη τιμή και ευλογία να τελέσει τα Εγκαίνια του την 6ην Μαΐου 2017.

Αμέσως μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εν τη Μικρά Ασία αναιρεθέντων Πατέρων και Αδελφών ημών ως και πάντων των απανταχού της γης Μικρασιατών και λοιπών προσφύγων…»